sábado, 25 de octubre de 2014

SINTETITZANT ACTIVITAT 2


A) Moltes de les frases que m han fet reflexionar ja les han esmentat els companys en les síntesis anteriors. Volia destacar unes quantes frases, però he escollit una que no hagués sortit en les síntesis anteriors, així que he escollit la de la Mireia Torres; “L’educació ha de deixar de centrar-me tant en les noves tecnologies i començar a pensar en les necessitats reals dels alumnes i en la manera de satisfer-les adequadament. Així doncs, cal buscar la manera d’atendre la diversitat, tot basant-se en diferents suports i mètodes en el procés d’ensenyament-aprenentatge. Com a psicopedagogs hem de tenir clar que la tecnologia pot de ser una eina extra, ben usada i combinada amb molts altres recursos; però, en cap cas, única i totalment bàsica. Destacaria la frase de la Mireia, perquè m’ha ajudat a reflexionar alguns arguments per poder defensar el meu bàndol.

B) El fet de fer dos bàndols, ha fet que hagués de fer l'esforç de buscar arguments de la postura que em tocava argumentar, en aquest cas sociodeterminista. Per això m'ha anat bé veure alguna postura clara/radical (Toffler/Mundford) i els mites més recurrents (pag 16 mòdul 1).

He participat en el fil del l El León Dormido de la carpeta Relació CTS i el fil sobre transmissió de coneixement (debat 1) La Ciència i La Tecnologia a l’Escola (debat 2). En referència a la meva participació he intentat seguir els requeriments, però algun m’ha costat, per exemple no he espaiat gaire les intervencions perquè no sabia què aportar de nou i s’anava acosta’n la data. Per altra banda el model Toulmin no m’era familiar i també m ha resultat una mica més complicat, però per altra banda la guia de debat i l’argumentació ha estat de gran ajuda perquè és molt clara. La participació en el debat m’ha resultat en moments difícil ja que la visió sociodeterminista en alguns moments hagués fet servir alguns arguments de l’altre bàndol.

Personalment aquest debat em va resultar desconcertant al principi, i no va ser per falta d'indicacions, sinó perquè no trobava arguments ni noves aportacions .... em semblava que em faltaven coneixements previs, tot i haver fet les lectures bàsiques, però després amb el material de suport, llegint arguments dels companys...em vaig veure capaç d'intervenir, tot i que he necessitat el triple de temps del previst (això m'anirà bé de cara a la següent PAC). No havia realitzat mai un debat d'aquest tipus, m'ha costat però el trobo molt més profitós ja que per mi ha estat un treball molt enriquidor.

 

Ara al darrer dia que estic llegint els debats en els que no he participat... (les altres dues carpetes) i penso que també podria estar bé per properes edicions, un cop tancat i acabat poder participar en tots voluntàriament, ja que potser hagués fer alguna intervenció en el "Tecnopart"... per la meva experiència personal.

C) Aportacions companys:

Destacaria l'aportació al debat de l'Albert Valles, ja que amb alguna frase molt clara  ha donat peu a forces intervencions i joc a postures contràries, com per exemple quan feia referència si no recordo malament a un model “Antic/ desfasat...”.També destacaria les intervencions de l’Eva Carmen Delgado, per la capacitat de  connexió i relació que estableix amb altres matèries i continguts, etc. Destacaria moltes més intervencions...ja que penso que la majoria em feia reflexionar i pensar....i en alguns moments pensava...ostres no se pas si les meves aportacions estaran a l’alçada dels companys!

“Diguem  i oblidaré, ensenyem  i recordaré, però fes-m’hi participar i aprendre”

domingo, 5 de octubre de 2014

QÜESTIONARI BREU


1.Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.

Si que hi ha una relació entre tecnologia i societat, i garanteix el progrés, però llavors hi ha de tenir accés tot la societat....

 
2.Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?

Jo diria que no, ja que no es pot garantir la neutralitat... ja que el punt de vista i valors de cada cultura. Garantir la neutralitat ideològica és difícil no?

 

3.Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.

Si que hi estic d’acord, ja que és una competència que surt present en la majoria en tots els àmbits.

 

4.Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

No se que contestar.... en referència a les TIC?? Doncs la desigualtat d’oportunitats d’accés a les TIC i l’esquerda entre les persones que no tenen accés, ja que és una manera d’estar socialment marginat el fet de no accedir a les TIC.

 

 

5.Defineix en una frase la Tecnologia Edicatova. Digues quin és el seu objecte d’estudi.

Tecnologia educativa? Penso que l’objecte d’estudi es com aprofitar les tecnologies per el procés d’ensenyament i aprenentatge.

 

 

6.Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement

Un exemple de transmissió és que l’expliquin com fer un blog, les parts que te, i fer-ne tots els alumnes un d’igual, que només servirà per aquell moment i no l’obrirem mai més. O un altre exemple seria explicar la reacció química explicada i no visualitzada.

Construir coneixement podria ser aprendre a fer un blog i utilitzar-lo per una motivació i interès personal de la nostra vida, per exemple per segui les sortides i excursions de les famílies de la classe dels meus fills. Un altre exemple seria quan fem un experiment com ara barrejar aigua i oli, i en parlem i traiem les conclusions entre tots.

 

7.Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".
El context és molt important a l’hora de poder explicar quasevol cosa, fora de context es pot interpretar/imaginar diferent. La tecnologia ens ajuda i aproxima al context, explicar la platja o poder-la veure amb imatges, videos, etc. és diferent que fer-ho sols amb paraules.

 

 
8.Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...? M he adaptat al que he trobat ja fet, no he remenat gaire per la UOC ni he descobert les possibilitats de personalitzar.... ara ho miraré. Sempre tinc una agenda i el campus de la UOC no t’utilitzo per res que no estigui vinculat als estudis.

 

9.Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts?

 

No, no ho se fer, i he vist que no tinc els coneixements previs, però em veig capaç de poder-ho fer, veig que hi hauré de dedicar molt més temps del previst, però puc.

Quan vaig matricular-me a la UOC vaig estar dubtant molt, casi 2 anys... abans no vaig fer el pas, pel tema de les tecnologies, ja que em sentia poc preparada en aquests tema, però he anat remenant i provant.... i aprenent.

    Fins i tot he estat apunt de consultar el material i buscar informació abans de respondre  aquest qüestionari... però al final no ho he fet.






TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __8____

CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: ____8__

TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ___9_____

DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: ____5_

CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: ___7__, aquí ara apujaria la nota, canviaria la meva opinió a 9

DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __2___

TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: __7_____, aquí ara també canviaria, i posaría un 9
Aquesta pregunta potser caldria especificar no sols domini, sinó utilizar-les de manera que serveixin per fomentar l'aprenentatge significatiu, ajudar a canviar esquemes!

DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: __5____, aquí posaría un 9, és el meu canvi més gran d'opinió. Després de ralitzar aquesta asignatura, aquí si realitzaria un canvi, pensó que aquesta asignatura mha ensenyat que un debat pot ser productiu, estructurat i una font d'aprentatge, per tant pensó que en general... a la UOC poden millorar moltíssim, potser hauriem de compartir aquesta manera de debatre

TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: _____6___, aquí posaría un 8

DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ____6____
Tinguen en compte les intervencions del bàndol tecnodeterminista i sociodeterminista, no podría arribar a una resposta ferma sobre aquesta afirmació. Per tant, considero que el canvi tecnològic sí que influeix sobre el canvi social, però no el determina. Aquí podría anar variant la muntuació amb diferents arguments.

viernes, 3 de octubre de 2014

PRESENTACIÓ ESTRUCTURADA

1- El meu nom és Natàlia Santasusna Campàs, tinc 36 anys, i dues filles de 5 i 7 anys. Vic a Calldetenes, un poble d' Osona, però vaig neixer a Sant Feliu Sasserra. Puc conectar-me un parell o tres de vespres quan tinc la familia dormint.

2- Sóc educadora social de formació. Durant 10 anys he treballat com a coordinadora de menajdors escolars com a ocupació princial, però des de fa un any faig de monitora/directora en una casa de colònies, a jornada completa completa....

3.- No he treballat mai en l'àmbit de l'educació formal, tot i que vaig estar en una UEC (unitat d'escolarització compartida) durant 1 any... i encara he d'averigüar que vam compartir amb el centre originari dels alumnes. Sempre he treballat en el lleure, els menjadors escolars, escola de natura, etc. Vaig decidir a estudiar psicopedagogia durant la segona maternitat.

4.-No tinc gaire experiència,la majoria és d'anar remenant i provant. fa anys vaig fer una assigantura de TIC a educació social... deu fer uns 15 anys :( i poc recordo.

5.- Sóc diplomada en educación social. Hi he fet formació sobre diferents àmbits del lleure educatiu (monitor/a, directora, monogràfics....)

6.- Aprendre a fer un blog seria un aprenentatge gran per mi! i un que pugui anar utilitzant... que no sigui sols un treball que duri uns mesos...

7.- Compromís i bona disposició

8.- Em comprometo a dedicar més temps, a obrir el campus sovint, i a aplicar el què aprengui!!

9.- El que més m'agrada de les TIC és que són un gran recurs educatiu el qual conec poquíssim, que em feia cert respecte posar-m'hi... ho he de confesar... per això anava deixant l'assigantura sense matricular...

10. Conèixer recursos TIC que facilitin l'aprenentatge de contingut i que pugui aplicar en algunes de les activitats que faig de colònies.

11. Ara he anat mirant-ho ….no recordó que vaig canviar a l’inici, però ara la faré més personal.